Het verhaal van tante Ann

Op 30 juni 1991 studeerde ik af als kleuterjuf
Een periode waarin meer mensen afstudeerden dan er werk was.  Op 1 september begon een nieuw schooljaar, maar ik had nog geen zicht op werk.
Om niet met mijn duimen te moeten draaien, heb ik mij toen ingeschreven in elk interimkantoor in de buurt.  Lang ben ik nooit zonder werk geweest.  Het was heel leerrijk om te ontdekken welke jobs er allemaal bestaan.  Na een aantal interims te hebben gedaan, kreeg ik ergens een vast contract, wat ik met beide handen aannam.  Na hier een aantal jaren te hebben gewerkt, werd ik (samen met een aantal collega’s) ontslagen wegens “reorganisatie van het bedrijf”.
ann 2kindjes
Het moment van ontslag viel goed voor mij, omdat op dat moment veel mensen werden gezocht in het onderwijs.  De week na mijn ontslag kon ik aan de slag in het onderwijs om iemand te vervangen die ziek was.  Een hele tijd ben ik van de ene vervanging naar de andere gegaan, maar steeds had ik hetzelfde probleem, nl. ik kon op voorhand niet weten wanneer ik kon beginnen en voor hoe lang ik werk had, en dat met 2 kinderen waarvoor ik opvang nodig had.  Nadat ons 3de kindje werd geboren, heb ik een plaatsje gereserveerd in een crèche, maar kreeg daar na een tijdje te horen dat ze het bed niet konden vrijhouden omdat ik op voorhand niet kon laten weten wanneer ik al dan niet opvang nodig had. Gelukkig konden we op ouders en schoonouders terugvallen, maar ik besefte dat dit niet voor iedereen het geval is, zeker omdat nog veel grootouders zelf aan het werk zijn.

In 1998 vatte ik het plan op om opvang te organiseren die ikzelf niet vond:  opvang voor korte of langere tijd of onregelmatige periodes.  Mijn grootste voordeel was natuurlijk dat ik dan thuis kon zijn voor mijn eigen kinderen. Het duurde even om alles in orde te maken.  Ik heb me gemeld bij Kind en Gezin (om aan de meldingsplicht te voldoen), maar kon met mijn plannen niet onder toezicht van Kind en Gezin werken.  Het plan was (en is het nog altijd) om het aantal niet-)schoolgaande kinderen te beperken zodat we hen alle aandacht kunnen geven, maar daarbij ook schoolgaande kinderen op te vangen, zodat het hier voor en na school een gezellige drukte is maar tijdens de schooluren veel minder druk, … een beetje zoals in een (heel) groot gezin. Om de administratie beter onder controle te krijgen, heb ik bij SYNTRA 3 jaar avondschool gevolgd en heb het attest ‘Beheerder van een particuliere kinderopvang’ behaald.  Verder heb ik cursus ‘kleine blusmiddelen’ en de 2 basiscursussen van het Rode Kruis gevolgd, om de nodige bagage te hebben.

Sinds oktober 2012 werk ik samen met Kelly Borms, Kelly is gehuwd met Tieu Peeters en mama van Tobias en Nena.  Kelly maakte al deel uit van de “Kakejo-familie” voor ze met mij begon samen te werken; ze wist dus waar ze aan begon. De samenwerking verloopt prima en samen kunnen we de opvang optimaal laten draaien. Ik hoop dat onze ‘kakejo-familie’ nog lang mag uitbreiden en dat ik hier nog lang mag van genieten.